Bëni kujdes me higjienën ushqimore nëse doni të shpëtoni nga helmimi ! – ORAinfo Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet
Lajmet e fundit
14 °C

Bëni kujdes me higjienën ushqimore nëse doni të shpëtoni nga helmimi !

Shkruar nga: Ajshe Leka

14:11 | 09 Prill 2018

Është i domosdoshëm kontrolloni i afatit të përdorimit të ushqimeve (data e skadencës),
duke përfshirë edhe ato që nuk prishen shpejt, sepse rreziku qëndron pikërisht te përdorimi i ushqimeve që janë ruajtur në dollap prej vitesh.
……………………………………………….
AJSHE LEKA

Për të mbrojtur shëndetin tonë, është mirë të respektojmë disa rregulla sa i përket mbajtjes
dhe përdorimit të ushqimeve, në mënyrë që të jemi sa më të sigurt nga helmimet e mundshme
me ushqim.
Faktorët që ndikojnë në prishjen e ushqimeve janë:
• Ruajtja në temperaturën e ambientit
• Ftohja e pamjaftueshme
• Nxehja e pamjaftueshme
• Përdorimi i ushqimeve të përgatitura me procedura të papërshtatshme industriale
• Gatimi i pamjaftueshëm
• Përgatitja e ushqimit më shumë se 12 orë përpara
• Kombinimi i ushqimeve si lëndë e parë me ato të gatuara

Temperatura me e ultë për ruajtjen e një game të gjerë ushqimesh, është 8 0 C, kurse për ato që
paraqesin rrezik të lartë – 3 0 C. Ushqimet që mbahen të ngrohta, duhet të ruhen në të paktën
62.8 0 C (145 0 F), deri sa të konsumohen. Temperaturat e arritura gjatë një gatimi të shkurtër, apo
në temperatura të ulëta, janë të pamjaftueshme për të eliminuar patogjenët e pranishëm në
ushqim.

Pas gatimit, mos e lini ushqimin më shumë se 2 orë në temperaturën e ambientit.
Pastroni vazhdimisht frigoriferin me një sfungjer të pastër dhe të dezinfektuar, apo të njomur
me uthull. Pa frikë, era do të avullojë menjëherë.

Mos i harroni ushqimet në frigorifer: Kontrolloni vazhdimisht nëse ka ushqime që janë duke u
prishur. Para se t’i konsumoni frutat dhe perimet, lani mirë ato për të evituar praninë e
mikrobeve dhe mbeturinat e anti-parazitëve. Mirë do të ishte të përdorej soda e bukës, në një
enë me ujë, për larjen e perimeve që konsumohen të freskëta.

Për me tepër, ruajtja e tyre nëpër dyqane, në temperatura të gabuara, stimulon shumëzimin e
baktereve në nivele që çojnë në helmimin e ushqimit.

Gatimi i ushqimeve direkt nga gjendja e ngrirë: Metodë e sigurt është nëse gatuajmë copa të
vogla dhe të holla, si bërxolla apo copa te vogla mishi, pasi nxehtësia depërton në mënyrë të
menjëhershme.

Masat e mëdha të mishit apo të shpendëve, duhet të shkrihen para së të gatuhen, për shkak se
përbrenda tyre, këto masa të mëdha, mund të jenë akoma të ngrira, ndërkohë që në sipërfaqe
duken të gatuara mirë.

Pajisjet për ruajtje në të ngrohtë, si dhomat apo banjo-marite, në temperatura të ulëta, mund
të shërbejnë si inkubatorë, duke stimuluar rritjen e baktereve. Pajisje të tilla duhet të ngrohen
më parë dhe të përdoren për të mbajtur vetëm ushqime të gatuara dhe të ngrohta. Ato kurrë
nuk duhet të përdoren për të ngrohur ushqime të ftohta, pa u ngrohur më parë vetë.

Manipuluesit e ushqimeve, si bartës luajnë rol domethënës, sidomos në infeksionin nga
Staphylococcus aureus. Në shumicën e rasteve, manipuluesit e ushqimeve janë viktima dhe jo
burimi i helmimit, të implikuar nga kontakti i rregullt me lëndët e para, nga të provuarit e
ushqimit gjatë përgatitjes, apo nga konsumimi i mbetjeve të mëparshme.
Flora bakteriale e duarve: Duar të lara nuk do të thotë domosdo duar të sigurta.

Dezinfektimi kimik nuk duhet të përdorët si një alternativë e larjes me sapun dhe ujë. Duart
mund të jenë përgjegjëse në transmetimin e patogjeneve intestinale, të tilla si Salmonella,
Campylobacter dhe E. coli nga lëndët e para dhe enët, tek ushqimi i gatuar, transmetimin e
organizmave të hundës dhe lëkurës, të tilla si stafilokoku, nga njeriu tek ushqimi i gatuar.

Për të minimizuar këto probleme, duhet që duart të lahen jo vetëm pas përdorimit të tualetit,
por me kujdes edhe gjatë përpunimit të përbërësve të ushqimit, veçanërisht pasi është prekur
lënda e parë. Duhet të eliminohet prekja me duar të zbuluara e ushqimit të gatuar sa më shumë
që të jetë e mundur, sepse edhe të lara, duart nuk janë të pastruara plotësisht nga stafilokoku.

Asnjë person me plagë apo dëmtime të tjera kudo në trup, nuk duhet të përgatit ushqime të
ndjeshme. Plagët, të pastra dhe të pa infektuara, duhet të mbulohen me veshje.

Kontrolloni shpesh afatin e përdorimit (datën e skadencës) së ushqimeve, duke përfshirë edhe
ato që nuk prishen shpejt (mielli, drithërat, erëzat). Rreziku është pikërisht te përdorimi i
ushqimeve të vjetra që janë në dollap prej vitesh.

(Autorja është konsulentë për nutricion dhe dietologji: fb.com/nutricistedietologe/

Komento:

VËREJTJE: ORAinfo mban të drejtën e përzgjedhjes së komenteve që do të publikohen. Komentet që përmbajnë gjuhë të urrejtjes, përmbajnë sharje dhe lëndime, si dhe komentet që nuk ndërlidhen me artikullin në të cilin komentoni, nuk i publikojmë.

Ju faleminderit!