Anulimi i projektit nga BE dëmton imazhin e Kosovës

12:50 | 07 Qershor 2019

Pas anulimit të projektit 12 milionë eurosh nga Bashkimi Evropian për ndërtimin e deponive të mbeturinave, ka reaguar edhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) që ka shprehur shqetësimin e thellë për këtë vendim.

Sipas tyre, kjo është humbja e radhës e fondeve IPA të BE-së, dhe në të njëjtën kohë, është tregues i mënyrës se si Kosova po e pozicionon veten e saj në politikën e zgjerimit të BE-së.

“Humbjet e tilla të fondeve IPA nuk kanë vetëm peshë financiare, por, më së shumti, kontribuojnë në dëmtimin e imazhit të Republikës së Kosovës si një partner serioz në procesin e integrimit. Jo vetëm kaq, por me humbje të tilla Kosova vazhdon t’i lëshoj vendin shteteve tjera në rajon si Serbia, Maqedonia e Veriut e Mali i Zi, të cilët jo vetëm që përfitojnë shumë herë më shumë asistencë IPA nga BE-ja në krahasim me Kosovën, por po e kurojnë imazhin e tyre përmes menaxhimit adekuat dhe të përgjegjshëm të fondeve të tilla”, thuhet në reagim.

GLPS thotë se Qeveria thjeshtë dështoi për të gjetur një pronë publike ku do të mundësonte vendosjen e impiantit të mbetjeve toksike, në të cilin do të vendosej ky investim i BE-së.

“Shprehu zhgënjimin e thellë me veprimin dhe paaftësinë e institucioneve të Kosovës për të kuptuar rëndësinë e ndihmës financiare të ofruar në këtë rast, si dhe dështimin e tyre për t’u angazhuar që Kosova të ketë mundësi të përfitoj projekte të tilla në të ardhmen. Kjo qasje përveç që është dështim për të kuptuar rëndësinë e mbrojtjes së ambientit, e njëjta është tregues që institucionet e Kosovës nuk ka kapacitetin minimal për të përfituar nga donacionet e huaja”, përfundon deklarata e GLPS-së.

Komento: