Gërxhaliu me deklaratë për taksën, e quan kalkulim politik – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

Gërxhaliu me deklaratë për taksën, e quan kalkulim politik

19:14 | 24 Janar 2019

Ish-kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës ka dhënë një deklaratë në lidhje me taskën e vendosur për mallërat që vijnë nga Serbia dhe Bosnja.

Ai ka vlerësuar se vendosja e taksës prej 100% për produktet të Serbisë dhe Bosnjës dhe Hercegovinës ka qenë mbi të gjitha një kalkulim politik.

Gërxhaliu theksoi se po bëhet një garë se produkt i kujt ishte kjo masë, që sipas tij e devalvon në aspektin moral.

“Kjo taksë është masë e merituar, mirëpo është një taksë që shumë më tepër ka ngjyrë ose konotacion politik dhe e që do të përdoret në zgjedhjet e ardhshme, se sa që është bërë në të mirë të qytetarëve dhe bizneseve. Fakti qe s’ka pasur asnjë debat me bizneset e dëshmon këtë”, ka thënë Gërxhaliu në Klan Kosova.

“Është e merituar ngase barrierat nga Serbia kanë qenë të mëdha”.

Gërxhaliu për efektet e taksës 100%, ndonëse vlerësoi se është vështirë të diskutohen efektet ekonomike për një periudhë dymujore.

Ai përmendi aspektin politik me ç’rast theksoi rritjen e populzimin dhe vetëdijesimin e konsumatorëve.

“Në aspektin ekstern kjo taksë i ka shndërrua të gjithë miqtë e Kosovës në kundërshtarë, gjë që është shqetësuese. Ndërsa në aspektin inetrn ka pasur rritje të populizmit si dhe është rritë doza e nacionalizmit ekonomik, ku ka pasur efekt pozitiv”, ka deklaruar Gërxhaliu.

Tutje ai ka thënë se vendosja e kësaj takse ka efekt psikologjik.

“Ndër efektet më të rëndësishme është aspekti psikologjik. Mesazhi është shumë i qartë dhe është koha që duhet të punohet më tepër në vetëdijesimin e qytetarëve”, është shprehur ai.

Gërxhaliu pohoi se kjo masë do të manifestohet me rritje të kostos, të cilën do e bartë konsumatori.

Sipas tij zëvendësimet dhe alternativat gjenden gjithmonë, mirëpo kostoja ndryshon.

Komento: