Gjermania kusht Serbisë: Për të hyrë në BE, duhet ta bëni këtë gjë

23:56 | 07 Dhjetor 2018

Gjermania e ka ‘goditur’ Serbinë, duke i vënë një kusht.

Kryesuesja e ekipit negociator të Serbisë për anëtarësim në Bashimin Evropian, Tanja Mishçeviq tha të enjtën se Beogradi ka përshtatur 52 për qind të politikës së saj të jashtme dhe të sigurisë me BE-në, por është e vetëdijshme se duhet të përshtatet plotësisht për t’u bërë shtet i plotë anëtar.

Duke iu drejtuar një takimi të organizuar nga Qendra për Politikë të Inteligjencës dhe Sigurisë në Beograd, ambasadori gjerman në Serbi, Thomas Schieb tha se pa harmonizimin me BE-në, Serbia nuk mund të hapë kapitullin e politikës së jashtme në negociatat me BE-në, raporton agjencia e lajmeve, FoNet.

Mishçeviqi i tha tubimit “Politika e përbashkët e jashtme dhe e sigurisë dhe ndikimi i saj në procesin e pranimit të Serbisë në BE, është në fazë të hershme”.

Schieb tha se ishte “çështje e ndjeshme për Serbinë … Kjo do të thotë të vendosësh sanksione kundër Rusisë. Kjo mund të ose nuk mund të jetë e vërtetë, “duke shtuar se vendet kandidate duhej të shtonin harmonizimin e tyre me deklaratat e BE-së dhe lëvizjet e politikës së jashtme të cilat përfshinin masat kufizuese.

Ai tha se në këtë drejtim, Serbia ishte “gati e gatshme” për kapitullin 31.

“Deri në rregullimin më të avancuar (me politikat e BE-së), është e vështirë të imagjinohet një qëndrim unanim në Këshillin Evropian për hapjen e kapitullit 31,” tha Schieb.

Ai shtoi se BE nuk e ka ndaluar as nuk ka vlerësuar keq çdo bashkëpunim me vendet e treta, si Kina dhe Rusia, për sa kohë që nuk ka shkelur detyrimet ndaj BE, duke përfshirë ato të vendeve kandidate.

Komento: