Gjermania po kërkon punëtorë

20:59 | 21 Maj 2023

Gjermania po kërkon punëtorë edhe nga këto vende.

Në kërkimin e saj për fuqi punëtore, Gjermania synon të fokusohet në vende jashtë Evropës, si Brazili, Meksika dhe Indonezia, tha Ministri i Punës Hubertus Heil.

“Së bashku me përfaqësuesit e ekonomisë, ne po punojmë për një strategji në vendet ku ka shumë më shumë punëtorë të rinj dhe të kualifikuar në tregun e punës sesa mund të thithin tregjet vendase të punës,” tha Ministri Heil (Partia Social Demokrate e Gjermanisë, SPD) në një intervistë me të përditshmen Neue Osnabruecker Zeitung.

Heil tha se do t’i kushtohet vëmendje që të mos privohet tregu i brendshëm i punës nga ekspertët e nevojshëm. Ai tha se ishte një situatë “win-win”.

“Ne përfitojmë, por edhe vendet e origjinës. Do të investojmë në formimin profesional të të rinjve aty për aty dhe personat që do të vijnë në Gjermani do të përfitojnë nga një punë e mirëpaguar që u jep mundësinë të financojnë familjet e tyre në shtëpi”, tha Heil.

Marrëveshjet me një sërë vendesh

Heil duhet të udhëtojë në Brazil me ministren e Jashtme Annalena Baerbock në qershor për të diskutuar mundësinë e sjelljes së më shumë infermierëve, të cilët janë shumë të nevojshëm nga tregu gjerman i punës.

Marrëveshje të ngjashme duhet të lidhen me Meksikën dhe Indonezinë, dhe Heil tashmë vizitoi Ganën në shkurt me të njëjtin qëllim.

Siç raporton shërbimi publik ARD, qeveria gjermane po zhvillon gjithashtu diskutime për tërheqjen e fuqisë punëtore me Kolumbinë, Tunizinë, Marokun, Egjiptin, Indinë, Filipinet dhe Vietnamin.

Përveç fuqisë punëtore të kualifikuar në fushën e kujdesit, nga vendet e përmendura duhet të vijnë edhe punëtorë të tjerë të nevojshëm për tregun gjerman të punës.

Siç njoftoi Instituti për Ekonominë Gjermane (IW), në fund të vitit 2022, më shumë se 630,000 vende pune u raportuan në agjencitë e punësimit në Gjermani, të cilat nuk mund të plotësoheshin për shkak të mungesës së një fuqie të caktuar punëtore.

Kushte më të mira pune

Vetëm 33 punëtorë të kualifikuar janë në dispozicion për 100 vende pune të hapura në sektorin e kujdesit të huaj.

Presidenti i Fondacionit për Mbrojtjen e Pacientëve, Eugen Brysch, kritikoi njëkohësisht importimin masiv të infermierëve dhe vuri në dukje se potenciali për plotësimin më të lehtë të pozitave të hapura në sektorin e kujdesit ekziston edhe tani në Gjermani, por se kushtet e punës duhet të përmirësohen në mënyrë që për të përdorur këtë potencial dhe vendet e punës u bënë më tërheqëse.

“Disa qindra infermierë nga Brazili nuk do t’i zgjidhin këto probleme. Është e nevojshme të përmirësohen kushtet në këtë sektor”, tha Brysch. Ai paralajmëroi se shumë ish-kujdestarë janë ritrajnuar për profesione më pak stresuese dhe më të paguara.

Vlerësohet se sektori privat i kujdesit të huaj tashmë do të shembet pa punëtorët e shumtë nga Evropa Lindore që janë të punësuar në familje. Paga mesatare vjetore bruto në sektorin e kujdesit është afro 40,000 euro.

Komento: