Ja sa persona humbën jetën këtë vit, në vendin e punës

12:52 | 24 Dhjetor 2018

Humbja e jetës në vendin e punës, është bërë fenomen shumë i shpeshtë në vendin tonë.

Këtë vit 22 persona kanë humbur jetën në vendin e punës, ndërkohë që lëndime të rënda kanë pësuar 104 persona. Sektori i ndërtimtarisë vazhdon të mbajë primatin si sektori në të cilin më së shumti u rrezikohet jeta punëtorëve.

Këto të dhëna janë bërë publike gjatë ditës së sotme, ku Qendra për Politika dhe Avokim dhe Rrjeti i Edukatorëve Bashkëmoshatarë (PEN) në bashkëpunim me Këshillin Nacional për Siguri dhe Shëndet në Punë kanë publikuar raportin ‘Sfidat e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë’.

Raporti është prezantuar nga Milaim Morina, nga Qendra për Politika dhe Avokim, i cili ka thënë këtë vit në vendin e tyre të punës kanë humbur jetën 22 persona.

Ai ka potencuar se Kosova është vendi me shkallën më të lartë të humbjeve të jetës për 100 mijë të punësuar, që sipas tij 6.3 punëtor në 100 mijë të punësuar.

“Lëndime të rënda janë 104, humbje të jetës para dy dite ndërroj jetë edhe një punëtor, 24 humbje të jetërave, 22 janë si pasojë e aksidenteve në vendin e punës ndërsa dy humbjeve janë për shkaqe natyrore. Ne kemi bërë edhe një krahasim se si qëndron puna e aksidenteve në vendet e punës, kemi marrë si mostër krahasimi Kroacinë, e cila i ka 13 mijë e 200 të lënduar dhe 18 raste të humbjes së jetës, Shqipëria i ka 154 të lënduar dhe 19 vdekje, Serbia i ka 84 lëndime të rënda dhe 20 humbje, statistika e Serbisë është e muajit korrik se pas muajit korrik nuk kemi mundur të marrim një të dhënë tjetër. Sllovenia 9 mijë e 270 lëndime të rënda dhe 17 humbje të jetërave, ndërsa Maqedonia i ka 134 lëndime dhe 24 vdekje”, tregoi ai të dhënat e raportit”, ka thënë ai, raporton KSP.

Ndërkaq, kryetari i Këshillit Nacional për Siguri dhe Shëndet në Punë, Çerkin Dukolli, ka prezantuar raportin e punës për vitin 2018.

Ai u shpreh se nga vizitat që kanë bërë nëpër biznese kanë arritur në përfundim se gjendja në sektorin publik është pak më e mirë sa i përket gjendjes së sigurisë dhe shëndetit në punë. Megjithatë, ai ka potencuar se edhe në sektorin privat po bëhen hapa të mirë sa i përket sigurisë dhe shëndetit në punë.

“Kemi vërejtur se kapacitetet aktuale apo humane të inspektoratit të punës nuk janë të mjaftueshme për të realizuar vizita inspektime në të gjitha ato kompani gjithandej territorit të vendit dhe kemi rekomanduar edhe rritjen e numrit të inspektoratit. Kjo ka marrë rrugë dhe presim që gjatë vitit 2019 të kemi edhe 10 inspektor shtesë të punës. Po ashtu, kemi konstatuar se shëndeti dhe siguria ende mbetet sfidë në vendin tonë, përkundër përpjekjeve që po bëjnë kompanitë, përkundër punës së madhe që po bënë Inspektorati i punës dhe ne ende kemi një numër të lartë të humbjes së jetës në punë”, u shpreh ai.

Kurse, kryeinspektori i Punës, Basri Ibrahimi, ka deklaruar se ka një vetëdijesim të punëtorëve për të raportuar rastet e lëndimit në vendin e punës.

Ibrahimi ka deklaruar se gjendja e sigurisë nuk është e mirë, por sipas tij për përmirësimin e gjendjes duhet një bashkëpunim më i mirë i të gjithë akterëve.
“Numri i të aksidentuarve i paraqitur dhe i raportuar është shumë më i lartë sesa vitin e kaluar, por kjo nuk është që ka pasur më shumë ose së paku nuk mund të konstatoj që ka pasur më shumë të aksidentuar sesa vitin e kaluar. Por, raportimi këtë vit është jashtëzakonisht i lartë dhe është i qind për qind i raportuar që është një përmirësim i vetëdijes së përgjithshme shoqërore, po edhe i punëtorëve dhe i punëdhënësve sepse edhe gërvishtjeve të vogla raportohen, kurse vitet paraprake janë raportuar vetëm lëndimet e rënda. Kështu që, ky është një përmirësim cilësor, që po e përfshij këtë rast me e bë krahasimin edhe me arsyetua këtë ne këtë vit kemi pasur 1 mijë e 500 ankesa, 1 mijë e 438 ankesa vetëm për 11 muaj, kjo tregon një ngritje të vetëdijes së punëtorit”, tha ai.

Raporti i publikuar sot nga Qendra për Politika dhe Avokim dhe Rrjeti i Edukatorëve Bashkëmoshatarë (PEN) në bashkëpunim me Këshillin Nacional për Siguri dhe Shëndet në Punë është pjesë e projektit “Sundimi i Ligjit-Promovimi i të Drejtave te Punëtorëve” që implementohet nga Qendra për Politika dhe Avokim(QPA) dhe financohet nga Olof Palme International Center (OPC).

Komento: