LDK kërkon qe vendi të shkojë në zgjedhje, pastaj të vazhdojë dialogu – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

LDK kërkon qe vendi të shkojë në zgjedhje, pastaj të vazhdojë dialogu

10:11 | 12 Shkurt 2019

Lidhja Demokatike e Kosovës po këmbëngul se para vazhdimit të dialogut, vendi të shkojë në zgjedhje.

Shefi i Grupit Parlamentar të Lidhje Demokratike të Kosovës, Avdullah Hoti, ka thënë se dialogu duhet të zhvillohet në pajtueshmëri me 2/3 e votave në Kuvend.

Përmes një shkrimi në Facebook, Hoti e ka quajtur cdo format tjetër të zhvillimit të dialogut jo legjitim dhe jo kushtetues.

Sipas tij, kanë mbetur dy mundësi, njëra është që dialogu të zhvillohet pas zgjedhjeve dhe e dyta formimi i Qeverisë gjithëpërfshirëse.

Por, ai ka shtuar se në të dyja variantet integriteti territorial nuk do të negociohet.

Ja shkrimi i plotë:

1.Procesi i dialogut duhet të zhvillohet vetëm me pajtueshmëri prej 2/3 të votave të Kuvendit. Çdo format tjetër i zhvillimit të dialogut e bënë atë jo legjitim dhe jo kushtetues. Pasi marrëveshja përfundimtare kërkon 2/3 e votave të Kuvendit për tu ratifikuar, atëherë edhe platforma për dialog është legjitime dhe kushtetuese vetëm kur miratohet me 2/3 e votave në Kuvend.

2.Duke qenë se institucionet aktuale nuk kanë legjitimitet politik për të përfaqësuar Kosovën në dialog, atëherë janë dy mundësi. E para, dialogu të zhvillohet pas zgjedhjeve nga institucionet legjitime bazuar në përgjegjësitë e tyre kushtetuese. E dyta, formimi i qeverisë gjithëpërfshirëse, e cila e përmbyll dialogun dhe e përgatit vendin për zgjedhje. Në të dyja rastet dialogu zhvillohet vetëm me pajtueshmërinë e 2/3 të votave në Kuvend.

3.Në cilëndo variant, të gjithë ta kenë të qartë se integritetit territorial i Republikës së Kosovës dhe karakteri unitar i shtetit nuk negociohen. Kosova nuk mund të hyjë në pazare për territor. Me vullnet të lirë, në dakordim me partnerët ndërkombëtarë, më 17 shkurt 2008 deputetët e Kuvendit të Kosovës e kanë shpallur pavarësinë. Këtë vendim shteti i Kosovës e ka mbrojtur në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila ka konkluduar se pavarësia e Kosovës nuk ka cenuar të drejtën ndërkombëtare.

4.LDK i ka adaptuar parimet bazë lidhur me dialogun

Komento: