Ministri Bytyqi: Kosova ka ekonomistë e juristë mjaftueshëm edhe për dhjetë vitet e ardhshme – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

Ministri Bytyqi: Kosova ka ekonomistë e juristë mjaftueshëm edhe për dhjetë vitet e ardhshme

08:46 | 06 Janar 2019

Ministri i Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë (MAShT), Shyqiri Bytyqi ka thënë se Kosovës nuk i duhen ekonomistë dhe juristë, pasi që ka mjaftueshëm edhe për dhjetë vitet e ardhshme.

Studentët kosovarë nuk janë të përgatitur edhe aq për tregun e punës. Universitetet publike dhe kolegjet private nuk kanë bërë edhe aq sa duhet në këtë drejtim që të kenë programe më adekuate në përgatitje të studentëve për tregun e punës.

Kështu tha ministri Bytyqi në një intervistë për Ekonomia Online.
Ai tha se Fakulteti Ekonomik dhe ai Juridik kanë një numër të madh të studentëve. Sipas tij, Kosova ka mjaftueshëm ekonomistë dhe juristë dhe vendit tonë nuk i duhen të tillë edhe për 10 vitet e ardhshme.

“Kemi një numër të jashtëzakonshëm të universiteteve publike dhe kolegjeve private që bazën e tyre e kanë fakultetin juridik dhe ekonomik, ndërsa gjitha raportet që bëhen në hulumtime të tregut të punës na tregon se për ekonomistë dhe juristë ne nuk kemi nevojë edhe 10 vitet e ardhshme, shohim se kemi mos-përputhje mes asaj se si i kemi të organizuar programet në universitete dhe kolegje dhe çka në fakt kërkon tregu, mendoj se kjo ka qenë politikë e jona e ministrisë”.

“Publikimet për bursa, kemi nda programet që kush mund të përfitoj bursë, programet që kërkohen në treg të punës ne i kemi orientuar në atë drejtim që studentët të i stimulojmë që janë të nevojshëm për tregun e punës”, tha Bytyqi.
Ai tha se tani janë të fokusuar në ngritjen e cilësisë në arsim dhe përgatitjen e të rinjve për tregun e punës.

“Është shumë e nevojshme të bëjmë riorganizimin e universiteteve sepse po flasim mbi gjitha për një ngritje të cilësisë dhe përgatitjen e të rinjve tanë për tregun e punës, nuk duhet presim që ndoshta ndonjë ditë shumë të rijnë tanë do të kuptojnë se kanë një diplomë, por do ta kenë të vështirë të gjejnë një vend të punës”.

Komento: