Shqetësuese: Ajri i ndotur shkakton kancer të gojës

17:49 | 21 Dhjetor 2018

Ndotja e ajrit në Prishtinë po arrin në shifra alarmante, dhe kjo mund të shkaktoj kancer të gojës.

Nivelet e larta të ndotjes së ajrit janë të lidhura një rritje të rrezikut të kancerit të gojës, kanë zbuluar hulumtimet e reja.

Shkencëtarët e kanë lidhur më parë ndotjen e lartë të ajrit në një mori problemesh shëndetësore, nga rritje në rrezikun e astmës, madje edhe nga ndryshimet në strukturën e zemrës.

Tani studiuesit thonë se në nivele shumë të larta të ndotjes së ajrit, rreziku i zhvillimit të kancerit të gojës rritet.

Duke shkruar në Journal of Medical Investigative, studiuesit në Tajvan përshkruajnë se si e kanë zbuluar shoqatën duke shikuar të dhënat e ndotjes së ajrit nga 66 stacione të monitorimit të cilësisë së ajrit në vend, të mbledhura në vitin 2009, dhe duke e krehur këtë me të dhënat nga të dhënat shëndetësore të më shumë se 480,000 burrave të moshës 40 vjeç e lart nga 2012/13. Në total, në mesin e pjesëmarrësve ishin 1,1617 raste të kancerit të gojës.

Ekipi u përqendrua në grimcat e vogla të ndotjes të njohura si PM2.5s dhe mori ekspozimin e burrave ndaj kësaj ndotjeje ajri duke u bazuar në atë se ku jetonin. Më pas ata renditën pjesëmarrësit në katër grupe, nga nivelet më të ulëta deri në ato më të larta të ekspozimit.

Pas marrjes parasysh të faktorëve përfshirë moshën, ekspozimin ndaj ozonit, nivelet e grimcave të tjera, moshën, statusin e pirjes së duhanit. Studiuesit zbuluan se meshkujt e ekspozuar ndaj niveleve më të larta të PM2.5s kishin një rrezik në rritje të kancerit të gojës.

Krahasuar me meshkujt të ekspozuar ndaj niveleve mesatare vjetore PM2.5 prej 26,74 mikrogramë (μg) për metër kub (m3) të ajrit, ato të ekspozuara ndaj përqendrimeve 40,37 μg / m3 ose më të lartë kishin 43% shanset më të mëdha për zhvillimin e sëmundjes.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka thënë më parë se nivelet mesatare vjetore të PM2.5s nuk duhet të kalojnë 10 μg / m3. Ndërsa në Londër qendrore, shifrat mesatare vjetore janë gjetur të dyfishta, ato janë ende shumë më të ulëta se nivelet më të larta të studiuara në Taiwanese.

Komento: