“Trajtimi i infarktit në dy orë e para në të gjithë Kosovën” – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

“Trajtimi i infarktit në dy orë e para në të gjithë Kosovën”

12:10 | 18 Prill 2019

Ministri Uran Ismaili thotë se trajtimi i infarktit në dy orë e para në të gjithë Kosovën.

Ministri i Shëndetësisë, Uran Ismaili, ka bërë të ditur se rreth 3 mijë persona, apo 35% e të gjitha vdekjeve brenda vitit në Kosovë, shkaktohen nga sëmundjet e zemrës.

Ismaili ka njoftuar se po krijohet një program kombëtar për trajtimin e infarktit në dy orët e para në gjithë vendin.

“Me këtë program, kur një qytetar do të ballafaqohet me sulmin në zemër, kudo që jeton ai në Kosovë, brenda dy orëve do të reagojë i gjithë zinxhiri shëndetësor, me procedura të përshpejtuara, dhe pa asnjë vonesë do ta sjellë atë në QKUK, për t’ia shpëtuar jetën”, ka thënë Ismaili përmes llogarisë së tij në Facebook.

Rreth 3 mijë persona, apo 35% e të gjitha vdekjeve brenda vitit në Kosovë, shkaktohen nga sëmundjet e zemrës. Duke parë këtë situatë, për herë të parë në Kosovë, ne po krijojmë programin kombëtar për trajtimin e infarktit në dy orët e para në të gjithë vendin. Për çdo vonesë prej 30 minutash pas infarktit, rreziku i vdekshmërisë rritet për 7.5%. Me këtë program, kur një qytetar do të ballafaqohet me sulmin në zemër, kudo që jeton ai në Kosovë, brenda dy orëve do të reagojë i gjithë zinxhiri shëndetësor, me procedura të përshpejtuara, dhe pa asnjë vonesë do ta sjellë atë në QKUK, për t’ia shpëtuar jetën. Me shërbimin 24-orësh për sëmundjet e zemrës dhe stentimin në QKUK dhe tani me këtë program, ne do t’i shtojmë ndjeshëm shanset e qytetarëve tanë për mbijetesë. Programi do të zhvillohet në tri faza dhe puna për realizimin e tij do të fillojë menjëherë. #BashkëeNdreqim.

Komento: