Vuçeviq: Kush e ka lejuar policinë e Kosovës të vijë në Veri, jemi të zhgënjyer me reagimin e KFOR-it

09:26 | 27 Shtator 2023
vuceviq:-kush-e-ka-lejuar-policine-e-kosoves-te-vije-ne-veri,-jemi-te-zhgenjyer-me-reagimin-e-kfor-it

Ministri serb i Mbrojtjes Millosh Vuçeviq tha se pas ngjarjeve në veri të Kosovës më 24 shtator, pyetja kryesore është se kush e ka lejuar policinë e Kosovës nga Jugu të vijë në Veri të Kosovës, në kundërshtim me marrëveshjen e Brukselit.

“Dikush padyshim po e lejon Albin Kurtin të ndërtojë baza në Veri, për të hyrë brenda oficerëve të policisë të armatosur rëndë,” tha Vuçeviç për RTS.

Ai ka theksuar se dikush ka lejuar që në Veri të Kosovës të bëhet “mimika e zgjedhjeve”, për të zëvendësuar shefin e policisë për rajonin verior, Nenad Gjuriq.

“Serbia e dënoi vrasjen e një polici të Kosovës, por ajo që ndodhi më pas ishte e tmerrshme, serbët u gjuanin si bisha nëpër pyje. E shikon se dikush e ka përgatitur mirë, kur shikon regjistrimet që i publikojnë radhazi… E gjithë kjo kërkon hetim të mëtejshëm”, thotë Vuçeviq.

Ai po ashtu ka theksuar se Serbia është në masë të madhe e zhgënjyer nga reagimi i KFOR-it, i cili duhet të jetë i pari që do të reagojë në situata të tilla, për të parandaluar gjakderdhjen e mëtejshme, si dhe që EULEX-i të dalë nëse ka elemente për hetim.

“KFOR-i duhej të ndalonte të shtënat…KFOR-i ka një bazë jo larg vendit të ngjarjes, ata mund të kishin reaguar, dhe ishte sikur ata qëndruan mënjanë dhe i lejuan policët e Kosovës të shpërndarë mirë të vazhdonin gjuetinë e serbëve në në afërsi të Banjskës”, tha Vuçeviq.

Ai theksoi se Serbia është në nivelin më të ulët teknik të komunikimit me KFOR-in, por nuk mund ta ndalim bashkëpunimin.

“Ne presim që KFOR-i të marrë një rol më aktiv dhe jo të jetë vëzhgues në ndonjë kodër dhe të shikojë nga anash se sa serb do të vrasë policia e Kosovës”, deklaroi ministri serb i mbrojtjes.

Ai për tubimin e serbëve atë natë në Kosovë thotë:

“Të gjitha faktet që duhet të na tregojnë se çfarë ka ndodhur në orët e hershme të mëngjesit të 24 shtatorit, i takon organeve kompetente të përcaktojnë, me faktorin kufizues për Serbinë, që ne nuk mund të hyjmë në terren.

Nuk dua të nxitoj në përfundime për shkak të spekulimeve. Ne duhet të mbledhim me kujdes të gjitha faktet dhe më pas të dalim me një pamje të asaj që ndodhi”.

Ai vlerëson se “është një moment i çuditshëm që kaq shumë policë të Kosovës u vendosën në pozicione për aksionin e zjarrit në një kohë kaq të shkurtër”.

“Është e çuditshme nëse pamjet me dron janë autentike që dikush po shikonte, duke pritur për një sulm dhe gjueti të serbëve. Dhe ne prisnim që KFOR të merrte rol aktiv, jo vëzhgues”, thekson ai./FrontOnline/

Komento: