Çka do të ndodhë nëse Omicron do të jetë rezistent ndaj vaksinave? – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

Çka do të ndodhë nëse Omicron do të jetë rezistent ndaj vaksinave?

19:32 | 30 Nëntor 2021

Shefi i agjencisë mjekësore të Bashkimit Evropian (EMA) tha të martën se gjithçka është gati për t’u marrë me variantin e ri Omicron dhe se do të duhen dy javë për të pasur një tregues nëse vaksinat aktuale të COVID-19 do të jenë efektive kundër tij.

Emer Cooke, Drejtoresha Ekzekutive e Agjencisë Evropiane të Barnave, tha se nëse kërkohet një vaksinë e re për të luftuar Omicron, do të duhen deri në katër muaj për ta miratuar atë për përdorim në 27 vende.

“Ne jemi të përgatitur,” u tha Cooke ligjvënësve të BE-së, duke shtuar: “Ne e dimë se në një fazë do të ketë një mutacion që do të thotë se ne duhet të ndryshojmë qasjen aktuale.”

Cooke dukej më e qetë sesa Organizata Botërore e Shëndetësisë, e cila paralajmëroi të hënën se rreziku global nga varianti Omicron është shumë i lartë, duke thënë se koronavirusi i mutuar mund të çojë në rritje rastesh me pasoja të rënda.

Një rreth i zgjeruar vendesh në mbarë botën kanë raportuar raste të variantit ose kanë ashpërsuar masat, ndërsa shkencëtarët garojnë për të kuptuar se sa i rrezikshëm mund të jetë versioni mutant.

Intensiteti më i lartë i variantit Omicron është raportuar në vendet e Afrikës së Jugut të Johannesburg dhe Pretoria. Cooke tha se nivelet më të larta të vaksinimit në Evropë do të krijonin një situatë krejtësisht të ndryshme. Ajo tha se ishte e rëndësishme të vlerësohej efektiviteti i vaksinave për të parë nëse ato ofrojnë mbrojtje kundër variantit të ri.

Deri më tani, vaksinat kanë qenë efektive ndaj të gjitha varianteve që kanë hasur.

“Unë dua t’ju siguroj se ne po punojmë me kompanitë dhe me rregullatorë të tjerë për t’u siguruar që ne jemi sa më të përgatitur dhe gati. Nëse do të kishte nevojë për të ndryshuar vaksinat ekzistuese, ne mund të ishim në gjendje t’i kishim ato të miratuara brenda tre deri në katër muaj,” tha Cooke.

Komento: