Mausi i parë i krijuar para 50 vjetësh

13:10 | 06 Dhjetor 2018

Mausi i parë kompjuterike ishte prej druri. Vetëm me Mac dhe Microsoft Windows, teknologjia ka ndryshuar në mënyrë drastike.

Mausi kompjuterik është 50-vjeç. Më 9 dhjetor, 1968, inxhinier i kompjuterisë nga SHBA Douglas Engelbart i prezantoi publikut botëror modelin e parë të një mausi të tillë dhe kështu konsiderohet si shpikësi i saj, transmeton lajmi net.

E bërë prej druri me dy butona.

Mausi i parë ishte prej druri, prototipi kishte në vend të një topi një rrotë për lëvizjet e kursorit, por tashmë kishte tipike dy butona. Gjashtë vjet më vonë, zviceran Jean-Daniel Nicoud përshtati konceptin e mausit kompjuterik mbi resistor të ndryshueshme në Engelbart.

Në janar 1983, Apple prezantoi kompjuterin e vet në shtëpi Lisa, i cili kishte një ndërfaqe grafike të përdoruesit dhe mund të operohej me një maus – një koncept revolucionar që fillimisht nuk mbizotëronte në treg.

Lisa kushtoi 10,000 dollarë. Vetëm me Apple Macintosh dhe Microsoft Windows – i suksesshëm nga 1990 – filloi triumfi i mausit kompjuterik. Mausët e sotëm punojnë kryesisht me diodë lazer të bazuar në teknologjinë infra të kuqe.

Komento: