Nuk kursen as të rinjtë, kjo sëmundje shkakton vdekje – Ora Info Ballina | ORAinfo.com - Nuk ndalet

Nuk kursen as të rinjtë, kjo sëmundje shkakton vdekje

00:08 | 27 Tetor 2022

Kardiomiopatia hipertrofike është një çrregullim i muskujve të zemrës, i karakterizuar nga hipertrofia asimetrike ose simetrike, trashje e barkushes së majtë ose të djathtë të zemrës. Sëmundja është shpesh e trashëgueshme.

Për shkak të trashjes së muskulit të zemrës, mund të shfaqen simptoma të ndryshme dhe shqetësime hemodinamike në zemër, si dhe mund të shfaqet ishemi (furnizimi i dobët me gjak në zemër) dhe aritmia, të cilat mund të çojnë në të ashtuquajturën vdekje të papritur kardiake.

Simptomat kryesore të sëmundjes janë:

– Lodhje gjatë sforcimit (ndodh në çdo të dytën pacient)

– Një ndjenjë dhimbjeje në gjoks

– Ndjenja e rrahjeve të zemrës (palpitacione)

– Të fikët

– Vështirësi në frymëmarrje (dispne)

– Frymëmarrje e shpejtë (ortopnea)

– Vertigo

– Simptomat dhe shenjat e dështimit të zemrës (ënjtje të duarve, këmbëve dhe akumulim i lëngjeve të barkut)

Megjithatë, shumica e pacientëve janë pa simptoma dhe sëmundja zbulohet tek ata gjatë një prej ekzaminimeve sistematike gjatë EKG-së. Ecuria natyrale e sëmundjes.

Mjekimi

Trajtimi varet nga simptomat dhe prania e furnizimit të dobët të gjakut në zemër. Një pacient pa simptoma nuk ka nevojë të trajtohet, por vetëm të monitorohet rregullisht.

Në rastin e simptomave më të lehta ndihmojnë beta-bllokuesit, të cilët ulin presionin e gjakut dhe në këtë mënyrë ngarkesën në muskulin e zemrës. Në format më të rënda rekomandohet dhënia e dizopiramidit, i cili largon pothuajse të gjitha simptomat e sëmundjes.

Nëse nuk arrihet sukses me terapinë medikamentoze, përdoret trajtimi kirurgjik.

Vdekshmëria totale vjetore e pacientëve të rritur është midis 2-4%. Në rreth 50% të pacientëve, vdekja është e papritur dhe e papritur (shpesh te atletët). Vdekja e papritur ndodh më shpesh gjatë sforcimit dhe shkaktohet nga çrregullime hemodinamike dhe aritmi. /abcnews .al

Komento: